„Smrť Sovietskemu zväzu!“, „Choď domov!“, „Ak zlezieš z motorky, zmlátim ťa, že sa nespamätáš.“ Na Václavák prišli Noční vlci a bolo dusno

    Noční vlci prešli cez Václavské námestie v Prahe (Autor: Hans Štembera)
    Aktivisti s ukrajinskými a americkými vlajkami sa na pražskom Václavskom námestí ruských motorkárov doslova nemohli dočkať. Uprostred námestia stáli s roztiahnutými transparentmi niekoľko hodín.
     
    Noční vlci mali prejsť centrom Prahy medzi jednou a pol druhou popoludní ešte pred návštevou hrobov sovietskych vojakov. Nakoniec k Václavskému námestiu prišla kolóna asi osemdesiatich strojov s dvojhodinovým oneskorením.
     
     
    Organizátor akcie, protiruský aktivista Tomasz Peszynski, musel demonštrantov niekoľkokrát povzbudzovať, aby vydržali, že Noční vlci sa už blížia. Raz hlásal do megafónu, že do štrnástej hodiny budú na mieste, keď sa to nestalo, tak prišiel s informáciou, že sú 60 kilometrov od Prahy, a niektorí chceli akciu vzdať a odísť domov. Vzápätí na to Peszynski oznámil, že sú nie šesťdesiat, ale len dvadsať kilometrov od Prahy.
     
    „Ich taktika je jasná, chcú nás unaviť, aby nás to prestalo baviť a keby by sme odišli domov, tak sa víťazne prejdú po Václaváku,“ presviedčal Peszynski aktivistov, aby zostali.
     
    Sklamane však oznámil, že pre finančnú náročnosť musí zložiť obrí transparent Vladimira Putina, zdvíhaný žeriavom. Aj to sa však zmenilo. „Putin nakoniec zostane. Našiel sa dobrodinec, ktorý to zaplatí a ja mu týmto ďakujem,“ potešil Tomasz Peszynski demonštrantov. Oným dobrodincom bol europoslanec Štětina a malo ísť o desaťtisíc korún.
     
    VIDEO Noční vlci v Prahe
     
    Pri čakaní na ruských motorkárov nedochádzalo k žiadnym veľkým incidentom. Po Václaváku iba niekoľkokrát dookola pomaly prechádzali autá s veľkými ruskými vlajkami. Aktivisti na ne pískali a ukazovali im vztýčené prostredníky. Osádky vozidiel sa tým len bavili.
     
    Občas došlo k drobným hádkam náborových táborov medzi aktivistami a na druhej strane cesty postávajúcimi ľuďmi. Muž s ukrajinskou vlajkou kričal na ženu cez cestu, že podporuje ruských fašistov. Rázna žena sa ale nedala. „Keby jeden z nich zliezol z motorky, zbije ťa tak, že sa nespamätáš,“ kontrovala.

    Na námestí prešiel aj pochod za legalizáciu marihuany

    Medzitým tiež cez námestie prešli tisíce ľudí v rámci pochodu za legalizáciu marihuany. To ale pripomínalo skôr veľkú párty než demonštráciu. Z tisícového davu vanul náležitý marihuanový závan. „Ty vole, ja z toho budem tiež zhulený,“ reagoval jeden z proukrajinských demonštrantov na odér potom, čo zafúkal vietor. Konopní demonštranti prešli a opäť pokračovalo čakanie na ruských motorkárov.
     

    Zneužívajú pamiatku padlých, hneval sa Štětina

    Tí si podľa prítomného europoslanca Jaromíra Štětinu nepripomínajú koniec vojny a padlých sovietskych vojakov, ale zneužívajú ich pamiatku.
     
    „Noční vlci zneužívajú pamiatku tých, ktorí padli počas druhej svetovej vojny. Je to ideologický výpad, oni nie sú žiadni turisti. Sú predvoj výsadku hybridnej vojny, ktorú vedie proti Európe Ruská federácia,“ povedal reportérovi PL Jaromír Štětina.
     
    VIDEO Noční vlci na Olšanskom cintoríne 
     
    Pred pol štvrtou sa po stranách námestia začali radiť ťažkoodenci a znásobil sa počet policajných áut, príchod vlkov sa blížil. Pár minút potom sa ozval zvuk motoriek. Demonštranti sa zoradili, napli transparenty a začali kričať, pískať, ukazovať päste a vztýčené prostredníky. Prejazd asi ôsmich desiatok motoriek trval pár minút. Motorkári s úsmevom demonštrantom mávali a občas na nich zatrúbili.
     
    Z demonštrantov boli skoro všetci v pokoji. Jeden len stále dookola dosť hlasno kričal: “Smrť Sovietskemu zväzu!” a druhý po rusky: “Choď domov!”. Tento pokrik smeroval na každého motorkára a trochu paradoxné bolo, že väčšina motoriek mala české poznávacie značky. Rusov a teda Nočných vlkov bolo zhruba okolo dvadsať. Po prejazde motorkári zamierili na Olšanské cintoríny k hrobom červenoarmejcov a demonštranti v pokoji odišli.
     
    - Reklama -