“Pamätaj si Karola Martela.” Francúzski krajne pravicoví aktivisti vyvesili na mešite transparent o slávnom víťazstve proti moslimom. Takýto ich čakal trest

    0
    Ilustračné foto: modliaci sa moslimovia (Autor: TASR)

    Pri tomto francúzskom meste došlo k slávnej bitke, v ktorej sa Frankom podarilo zastaviť v 8. storočí (732 n.l.) arabskú inváziu, informovala agentúra AP.  

    Počas októbrových protestov v roku 2012 sa desiatky ľudí vyšplhali na mešitu vo výstavbe a rozvinuli na nej transparenty s nápismi “Pamätaj si Karola Martela”. Tento vojvodca viedol franské vojská v boji proti Arabom, spresňuje AP. 

    Kancelária tajomníka súdu uviedla, že štyri z piatich osôb odsúdili na ročný podmienečný trest väzenia a zároveň na päť rokov stratili svoje občianske práva vrátane práva voliť. Piaty odsúdený dostal podmienečný trest a stratil právo zúčastniť sa na voľbách. 

    Všetci odsúdení musia zároveň zaplatiť odškodné a súdne trovy v úhrnnej výške takmer 40.000 eur. Táto suma zahŕňa aj 10.000 eur, ktoré musí uhradiť samotná organizácia Generácia pravej identity. Tá okamžite avizovala, že sa voči podľa nej “škandalóznemu” verdiktu odvolá. Svojich stúpencov zároveň požiadala o finančnú podporu. 

    - Reklama -