Maďari nezaobchádzajú s migrantmi ako s ľudmi, kŕmia ich ako zvieratá, tvrdí dobrovoľníčka

    0
    Policajti hádžu jedlo migrantom (Autor: ReproFoto: youtube)

    Videozáznam zverejnil rakúsky politik Alexander Spritzendorfer. Natočila ho jeho manželka Michaela Spritzendorferová-Ehrenhauserová v utečeneckom tábore v Röszke na hraniciach so Srbskom. „Bolo to ako kŕmenie zvierat v ohrade, ako Guantánamo v Európe,“ povedal o svojom zážitku Spritzendorfer.

    Nie sú schopní postaviť sa do radu na jedlo

    Maďarská polícia už začala v tejto záležitosti vyšetrovanie. Zatiaľ však ide len o zisťovanie faktov. Videozáznam okomentoval aj hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, ktorý povedal, že vidí policajtov, ktorí si už niekoľko mesiacov plnia svoje povinnosti, snažia sa postarať o 23-tisíc migrantov. Migranti neustále prichádzajú, ale z ich strany nie je vidieť žiadnu spoluprácu. „Vidím, že sa policajti snažia nastoliť poriadok medzi tými, ktorí nie sú schopní postaviť sa do radu na jedlo,“ dodal.

    Migranti často čakajú na registráciu na hraniciach v provizórnych táboroch aj niekoľko dní. K dispozícii majú len základnú pomoc. Napríklad na budapeštianskej železničnej stanici poskytovali lekársku pomoc utečencom len dobrovoľníci.

    - Reklama -