Bugár počas hymny mlčal, sebaľútostné reči, strhaný Fico a masaker v Bruseli si uctili minútou ticha. Trvala osemnásť sekúnd. Takto sa podpisovala koaličná zmluva

    0
    Podpisovanie koaličnej zmluvy. (Autor: SITA)

    Dnes v médiách v prvom rade zarezonovala správa o šokujúcich útokoch v Bruseli, pri ktorých mali prísť o život desiatky mŕtvych. Teda nie div, že sa aj práve táto aktuálna problematika stala hlavnou témou či jadrom dnešného podpisovania koaličnej zmluvy na Bratislavskom hrade.

    Hymna bez Bugára a osemnásťsekundová minúta ticha

    Dnes o pol štvrtej na Bratislavskom hrade lídri strán Smer-SD Robert Fico, SNS Andrej Danko, Most-Híd Béla Bugár a strany Sieť Radoslav Procházka podpísali koaličnú zmluvu. „Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú,“ ozvalo sa v úvode ceremoniálu.

    Už samotný fakt, že koalíciu zostavuje hrdý „národniar“ Danko a maďarsko-slovenský mostár Bugár, mohol vyvolať u ľudí so zmyslom pre iróniu nejeden úškrnok. No práve počas burácania slovenskej hymny sa dalo spozorovať, že líder Mosta akosi mlčí a pôsobí vedľa kolegov, ktorým sa hrdo vlnili pery, akosi kontrastne.

    Po úvodnej hymne hovorkyňa úradu vlády informovala, že bude nasledovať minúta ticha za obete atentátov v Bruseli. Je zrejmé, že minúta ticha je myslená často len symbolicky a nejde o presnú časovú hodnotu, no každopádne tá dnešná sa k nej nepriblížila ani zďaleka. Trvala totižto len osemnásť sekúnd.

    Nenávistné médiá a poslanci, národniarska evolúcia či ťažké zajtrajšky

    Nasledovalo slávnostné podpísanie zmlúv lídrami koaličných strán aj za účasti zvolených poslancov. Po oficiálnej časti sa predsedovia strán chopili slova a vyjadrili sa aj k aktuálnej situácii v Belgicku. „Mám tri pocity. Prvým je veľký smútok, druhým je veľká obava a tretím veľké presvedčenie,“ začal premiér Fico, ktorý vyzeral mimoriadne strhane a unavene. Zdôraznil, že samotný podpis zmluvy je zatienený bruselským nešťastím. „Len silné a stabilné vlády sú schopné reagovať na terorizmus a jeho prejavy. Ak chceme, aby sa Slovensku ďalej darilo, potrebujeme elementárnu bezpečnosť a pokoj v krajine,“ vyhlásil predseda Smeru.

    Ten sa ale vyjadril aj k aktuálnej politickej situácii na Slovensku. „Vláda ešte ani nevznikla a médiá a opoziční poslanci sú plní nenávisti, obvinení a vyhrážok. Je to konanie, ktoré na Slovensku nepoznáme. Nežiadam podporu, ale žiadam rešpekt, lebo robíme to, čo je založené na výsledkoch volieb. Iná alternatíva nie je, je len alternatíva chaosu, nedemokratickej úradníckej vlády alebo nezmyselných predčasných volieb. Náš postup je demokratický a štandardný,“ adresoval niektorým slovenským politikom.

    Andrej Danko, šéf SNS, sa dotkol aj vnútornej štruktúry strany. „Stranu, ktorá bola symbolom korupcie a hulvátstva, som dostal opäť za politický stôl. Tak, ako sa menila SNS, musia sa meniť aj pomery v našej spoločnosti,“ vyhlásil predseda národniarov.

    K súčasnému politickému stavu v krajine sa vyjadril aj líder Mosta Béla Bugár. „SR sa mení a nie som si istý, či k lepšiemu. Volebné výsledky postavili každého z nás pred ťažké rozhodnutie. Slovensko potrebuje stabilnú a akcieschopnú vládu. Most-Híd si uvedomuje výzvy. Postavili sme sa k nim zodpovedne, aby sme prispeli aj k zmene štýlu vedenia krajiny,“ vyhlásil.

    Slova sa na záver ujal aj exgazda pravice Radoslav Procházka. „Že je tu rovnosť pred zákonom. Dôvera sa neobnoví zo dňa na deň, ale musíme sa o to usilovať. Pre #Sieť je dôležité, aby vládna väčšina svojím výkonom dala pocit zastúpenia aj tým, ktorí ju nevolili. Musíme konať v prospech všetkých občanov bez ohľadu na ich politický názor,“ povedal na záver líder Siete.

    - Reklama -