Beblavý zvozil ministra školstva pod čiernu zem. Proti Petrovi Plavčanovi je ešte aj nič nevidiaca čínska opica na úrovni zúrivého strážneho psa, nešetrí ho

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Miroslavovi Beblavému sa momentálne dostal na mušku minister Peter Plavčan. Politik sa doňho pustil poriadne zostra vo svojom blogu na portáli SME. Beblavý na úvod predstavil dvojicu pôžičkových fondov, založených bývalou ministerkou Evou Slavkovskou (SNS). Prvý bol založený v roku 1997 a mal študentom umožniť výber pôžičky za výhodnejších podmienok.

    Druhý fond sa zase špecializoval na učiteľov a vznikol v roku 2002. Napriek tomu, že obidva fondy mali týmto špecifickým skupinám život uľahčovať, určitým spôsobom sa stali imúnne voči kontrole zvonku, teda kontrole ministerstva financií, jeho nadriadeného ministerstva či najvyššieho kontrolného úradu. Obidva fondy spadali pod radu fondu a dozornú radu.

    „A niekde tu treba predstaviť dvoch hlavných aktérov celého príbehu. Prvým bol Ľubomír Zburín, ktorý sa od začiatku v roku 1997 stal šéfom jedného a potom aj druhého fondu (dva fondy s jedným riaditeľom viedli k dvom platom). Druhým bol Peter Plavčan, vysoký úradník na ministerstve školstva, ktorý bol takmer celý čas fungovania týchto fondov v niektorej z rád a bol šedou eminenciou spoluzodpovednou za to, aby fondom dali všetci pokoj,“ píše Beblavý na Plavčanovu adresu.

    Beblavý ďalej upozorňuje na podozrivú činnosť obidvoch fondov. Tie mali podliehať zákonu o verejnom obstarávaní, ale žiadne verejné obstarávania nerobili. Riaditeľ údajne kupoval, čo chcel a od koho chcel. Fondy taktiež podliehali zákonu o povinnom zverejňovaní zmlúv, no nikdy k ničomu takému nedošlo.

    Bývalý sieťar taktiež poukázal na vysoké platy zamestnancov. Tie údajne mali aj spolu s odmenami dosahovať od šesť- do sedemtisíc eur mesačne. Čo malo byť viac ako u ministrov či premiéra. Fondy, ktoré mali uľahčiť životy študentom a učiteľom, si v centre Bratislavy kúpili za šestnásť miliónov korún budovu, v nej zriadili galériu a nakúpili do nej diela za 600-tisíc ešte vtedajších korún. Beblavý v blogu pri tejto informácii dodáva, že si v žiadnom prípade nerobí žarty.

    „Kým sa toto dialo, Peter Plavčan bol ako jediný človek skoro celý čas v kontrolných orgánoch oboch fondov (a to drvivú väčšinu času ako ich predseda) a za celé obdobie nepovedal proti tomu ani mäkké f. Už to by stačilo na jeho diskvalifikáciu pre post ministra školstva – lebo proti Petrovi Plavčanovi je ešte aj nič nevidiaca čínska opica na úrovni zúrivého strážneho psa,“ píše poslanec.

    Beblavý upozorňuje, že členovia rád vo fondoch porušili zákon, keď si začali vyplácať odmeny. Píše, že zákon ustanovuje, že funkcie členov rád sú čestné a majú nárok len na uhradenie cestovných nákladov.

    „Prvotným prúserom, ktorý viedol k odhaleniu káuz vo fondoch, totiž bola pôžička Študentského pôžičkového fondu pre nebankovú finančnú skupinu Slavia Capital. Hoci zákon hovoril jasne, že fond vedie svoje peňažné prostriedky na účte v banke, Zburín s Plavčanom evidentne v jeho porušení nevideli problém. Študentský pôžičkový fond požičal Slavii Capital bez akéhokoľvek výberového konania alebo skutočného zabezpečenia sumu, ktorá nakoniec dosiahla až 5,5 milióna eur,“ píše ďalej Beblavý. Politik ďalej dodáva, že tento krok bol veľmi riskantný. Taktiež dodáva, že na kontroverznú činnosť obidvoch fondov upozornil ako novopečený poslanec v roku 2010.

    - Reklama -